En bra dag börjar alltid med en bra frukost.

Då var det söndag igen.
Och jag älskar söndagar!
Igår kväll tyckte min kära Pär att vi skulle äta scones till frukost så han ställde sig och knådade ihop en deg.
Och vipps så enkelt det är på morgonen att bara ta fram degen ut kylen lägga upp den på en plåt,in i ugnen och sedan äta nybakt bröd till frukost.

Här kommer recepter på dena goda frukost.

3dl mjölk.
100g smör.
7-8 dl mjöl.
4tsk bakpulver.
1tsk salt.

Nyp i hop smör och dom torra ingredienserna.
Häll sedan över mjölken och knåda till en formbar deg.

Dela upp degen i fyra delar.
Tryck ut vardera del på en plåt.
Skär sedan två skåror i dagen och nagga dem med en gaffel.

Grädda i mitten av ugen i 10 min på 250 grader.

Servera med ost och marmelad/sylt.
Skall ätas varma :)

Testa och njut!!





/A

Dop.

I söndags hade vi dop för våran underbara son.
Både vänner och släckt kom och gjorde oss sällskap på Valters stora dag.Dopen var ljuvligt, kyrkan var full satt och alla såg så glada ut över att få delta på Valters dag.
Elin och Andres blev Valters Faddrar två underbara mäniskor till en underbar grabb ,passade bra tyckte vi.
Hanna min vän sjön för oss, "Det gåtfulla folket" vilken härlig röst hon har. Stort tack Hanna att du ville sjunga för oss. Valet av präst var en självklarhet att det skulle bli Gunlög,Hannas mamma. Efter som jag sprungit runt hemma hon Gunlög sen barnsben så kändes det så naturligt att hon skulle få döpa mitt barn.Mamma grät så att hon hade kunat fylla hela dopfuntet:)
De enda som saknades var farmor, men vi fota massa så hon kommer få mängder med bilder.
Efter den kyrkliga delen,var det dags för fika i församlingshemet.
Bullar,kakor och tårtor bjöds det på.
Underbart att få träffa att släcktingar och vänner på samma gång.
Valter fick så otrligt mycker fina presenter av alla.
Tack så hjärligt för alla presenter och att ni ville delta.
Valter var helt slut efter dopet och när vi kom hem vid 5 somnade han för kvällen och vaknade 7 dagen där på.
Tänkte bjuda på lite bilder från dopen så att ni som inte var med kan få se hur fint det var:)


Valter med gudmor och gudfar.

Valter och Prästen Gunlög.

Elin,Anders,Pappa och Mamma.

Hela gänget :)

/A

Hallongrottor.

Så dålig jag har vart att uppdatera. Vi har haft dop för Valter och det har vart mycket att planera.
Ett inlägg om dopen kommer inom kort när jag gått igenom alla bilder.
Här kommer i allafall ett mummsigt recept på mina Hallongrottor.

Ingredienser.
4 1/2 dl mjöl.
1 dl socker.
1tsk bakpulver.
2 tsk vaniljsocker.
200g smör.

Fyllning.
Valfri fast sylt.
Eller Hallonsylt.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda i hop smör, mjöl,socker,bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Arbeta samman degen gärna  i en matberedare.

Forma till bollar stora som pingisbollan och lägg i form.
Gör ett hål i mitten med fingret så att du kan fylla med sylt.

När du hält i sylter, kör du in dom i ugnen på 200 grader i 10 min.

Låt svalna ordentligt innan ni äter. Annars bräner ni er på sylten.



/A


Äppel och kanelmuffins.

Igår hade jag Elin och syster här på en fika.
Och det är alltid lika kul att få slänga ihop något gott att bjuda på.
Igår bjöds det på Äppel och kanelmuffins med crunch.
Det blev en succé och jag lovade att lägga upp receptet så att Elin kunde få det.
Hoppas ni andra testar detta, för det var verkligen gott och enkelt.


Smet.
100 g margarnin.
2st ägg.
1,5 dl socker.
1tsk vanlijsocker.
4 dl vetemjöl.
2dl mjölk.
2tsk bakpulver.
1tsk salt.

Fyllning.
3 Store äpplen.
2msk socker
2msk kanel
2msk smör att steka i.


Smuldel.
75g smör.
2del havregryn.
1dl vetemjöl.
1dl socker.

Gör så här.

Skala och tärna äpplerna och stek dem sedan i smör, stör över kanel och socken när dom ligger i pannan.
Sätt ugen på 175 grader.
Nyp i hop ingredienserna till smuldegen.

Smält smöret och till sätt mjölken.
Visspa i hop ägg,socker och vanlijsocker poröst i en bunke.
Häll i smör och mjölk i socker blandningen .
Blanda sedan i mjöl,bakbulver och salt och rör ner i smeten.
Häll i äpplerna och rör om.

Plasera ut muffins formarna på en plåt.
Fyll dom sedan till 2/3.
Strö över smuldegen och grädda i ugen i ca 20 min.

Serverna varma, gärna med vaniljvisp till.

/A

En söndag i april.

Så har ytterligare en helg sprungit förbi oss.
I lördags var vi ute till min mor och far och bytte till sommar däck och tvättade bilarna . Eller vi och vi, Pär fixa med bilarna och jag var inne med Valter. Då han fortfarande är lite små förkyld. Men de värkar vara över snart.

Idag (söndag ) har vi bara tagit de piano. Klara och Krille kom över på en kopp kaffe idag.
Sedan har vi haft Edith på besök nu till kvällen. Vi bjöd på torsk och potatis till middag. Mmmm alltid lika trevligt med fisk.
Min efterrätt vart dock ganska misslyckand om ni frågar mig. Tanken var att jag skulle bjuda på en daim tårta. Men det vart mer som en daim gröt.. Svårt att förklara men, med korta ord den vart inte bra.

Nu sover barnen och jag ska göra desamma.

/A

Återträff.

Det är helt oroligt vad fort vissa veckor går ibland. Denna vecka har bara sprungit i väg.
Jag kan inte fatta att de redan är fredag i morgon..

Idag var vi på återträff med föräldragruppen. Så himla mysigt att få se allas bebisar. Endel va så himla små. Det vart väldigt tydligt hur stor och snabb i utvecklingen Valter är i jämförelse med dom andra barnen. Han kan snart rulla runt . Mammas kille blir så stor så fort. Vart tar tiden vägen? .
I morgon kommer Johanna hem till mig. Det ska bli underbart att få träffa denna kvinna igen . Det var allt för länge sedan.

Nu ska ja sova är helt slut.

/A

Mintchokladkaka.

Som ni alla kanske har förstått så gillar jag att baka. Det är ett härligt att joxa runt i köket.
och ännu härligare att bjuda min älskling på nybakt fika när han kommer hem från jobbet.

Jag måste bara tippsa alla choklad älskare om den kaka.
Den är både seg, maffig och krispig.
Avnjutes med glass eller grädde till.

100 g smör.
3msk kakao.
2,5 dl mjöl.
2 dl socker.
0,5 tsk bakpulver.
2 ägg.
200g fazer mintchoklad.

Visspa ihop ägg och socker i en bunke.
Smält smöret i en kastrul på spisen.
Häll i smör,mjöl,kakao,socker och bakpulvret i samma bunke som ägg och sockret och rör om.
Grovhacka chokladen och häll i.
Häll sedan smeten i en smörad kakform.
Grädda i mitten av ugnen på 175 c i 15 min.

För att få den seg, låt den då stå i kyl nån timma innan servering. Eller avnjut den varm.



/A

Kvälls mat.

Idag har jag och Valter bara vart inne och slöat.
Med tanke på att vi fortfarande är små förkylda har vi inte vågat gått ut.
Vädret verkar inte heller vara på sitt bästa humör ,då det regnar och blåst här hela dagen.
Jag tycker att man blir otroligt pyssel/mat inspererad då det regnar ute.
Så efter lite sökandes på datan efter inspererad mat hittade jag det här super goda och enka receptet på lax.


3-4 portioner.

Ingredienser.
400g skinfri lax.
205 dl grädde.
1 dl crém fraiche.
3msk hummerfond.
2 tsm dijonsenap.
1 dl Vatten,
1 knippe  färsk dill.

Gör så här.

Sätt ugen på 200 C.
Lägg laxen i en ungsfast form.
Koka i hop grädde, crém frache, hummerfond,diljonsenap och vatten.
Häll sedan såsen över laxen och ställ i ugn i 30 min.
Grovhacka dillen och strö över laxen.

Servera gärna med pressad potatis och sallad till.



/ A

Skogsbär.

Här kommer ett otroligt gott och enkelt recept på skogsbärspaj.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 3-4 dl blåbär
  • ev. 1 msk potatismjöl

 

Sätt ugnen på 200c.

Fyll pajformen med bär.

Blanda i hop smör,mjöl och socker tills de blir en smuldeg.

Socka bären lite lätt, ha äver på lite potatismjöl för att få den lite mer

fast. Häll sedan över smuldegen.

Grädda i ca 20 min servera med glass eller vaniljsås till.

 

 

/ A

En bild kan säga mer en 1000 ord.

Söndagar visst är dom underbara. Det fins nånting magisk i hela söndagen tycker jag.
Det är liksom tilllåtet att ta allt lite sakta. Ingen som stressar i mat kön på ica, ingen som tuttar på en i trafiken om man kör sakta.Söndagar är underbara.

Idag kör vi allt i slowmotin här hemma. Alla myser runt pillar med sitt och njuter av att det inte fins några måsten på schemat.I eftermiddag tänkte jag lyxa till det lite och göra en härlig paj till fikat.
Bilder och recept kommer upp senare.
Nu tänkte ja bjuda på lite bilder vi tagit med våran kamera här hemma.






/A

Förkylning.

Nu har även familjen Karlsson/Nolin blivit drabbade av förkylningen. Med halsont och snor gör vi allt för att vardagen ska gå i hop med en liten här hemma.
Håller verkligen tummarna att Valter inte ska bli smittad.

Igår hade vi besök hemma hos oss. Edvin, Elin , Håkan och Anki var här och käka mat och hade trevligt.
Med tanke på att det var Edvins födelsedag hade vi gjort en överraskning middag till han.
Pär lekte som vanligt med våran kamera och fick till några riktigt finna bilder på Valter. Lovar att lägga upp dom när ja fört över till datan.

Nu ska jag passa på att duscha medan Lilla V sover och hoppas på att man piggnar till;)

/A

 

Kladdkakemuffins.

Det är april och det snöra vilken fått dom flesta att vilja stanna inne.
Så varför inte passa på att baka i hop något gott till fikat.
Dagens recept vart enkla goda kladdkakemuffins, det brukar passa allas munnar.

Du behöver:

2 st ägg.
2,5dl strösocker
2tsk vaniljsocker
0,5tsk bakpulver
1krm salt
4msk kakao
2dl mjöl
100g smält smör.

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Ställ sedan ut muffinsformarna på en plåt

Smällt sedan smöret i en kastrull på spisen.
Vispa ägg och socker så att de blir fluffigt.
Blanda i strösocker,vaniljsockret,bakpulvret ,kakao och saltet och rör om.
Tillsätt sedan smör och mjölet.

Klicka upp i formarna och kör in i mitten av ugnen i 10 min.
Lått sedan svalna och lägg en handduk över så att dom inte bli torra.
Serveras med grädde/glass eller avnjut dom precis som dom är.

Jag hade i lite hackade nötter för att få lite crunch på dom.





/A

Äntligen Påsk!

Äntligen är påsken här.
Det om något är vel verkligen ett tecken på att våren är här.
Påsken hyllas ju på så många olika sätt, allt från påskharar till påskmiddagar.
Jag tycker det är ljuvligt att se hur folk tar bra påskpyntet och pryder sina hem och trädgårdar.
Våren är som sagt underbar med alla färger.

I år har jag valt att göra en liten egen design på mitt "påskris".
Man behöver ca 1 meter långt ris.
Några ägg och lite färg.
Jag valde att flära ihop riset och sedan binda det till en krans.
Sedan målade jag äggen. Jag valde att använda vanlig vatten färg, för de fäster inte lika bra på äggen vilken får dom att se mer naturtrogna ut.
Det fins dock speciel ägg färg att köpa för dom som vill ha mer heltäckande färg.

Sedan la jag ner äggen i kransen och pyntade med lite fjädrar.

Jag avslutar detta inlägg med att lägga upp bilder på de ja gjort:)

image descriptionimage descriptionimage description


Välkommen till min nya blogg.

Här sitter jag och vet inte alls vad jag ska skriva.
Jag har i allafall skaffat en ny blogg, där ja tänker dela med mig av mitt liv.
Mamma livet, hur man får i hop träning ,
umgänge och samtidigt hålla kärleken vid liv.

Lite snabb fakta om mig själv.
I början av året anlände våran underbara son Valter till världen.
Jag och min sambo Pär är två stolta föräldrar till denna underbara skapelse.
Är för tillfället bosatt i kumla i ett hus som är lika stort som en  hand väska. Vi kollar dagligen på hus ut mot kilsbergen då planen är att flytta ditt ut inom dom kommande två åren.
Baka träna och umgås med vänner har blivit mina stora intressen den senaste tiden. Själklart är det bästa endå att få vara mamma till Valter.

Jag hoppas att ni kommer att följa min blogg.

/ A

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0